Knockout i stortingsvalget skriver Dagbladet. Jeg trenger noen å sparre med for å få frem de gode ideene, sier Odd Reitan. Bokseuttrykk har blitt en naturlig del av dagligspråket vårt. Har du tenkt over hvor mange uttrykk fra boksingens verden som brukes i helt andre settinger?

Selv om boksing er en relativt liten sport i Norge. Vi har riktig nok den beste kvinnelige proffbokseren og flere som hevder seg på høyt nivå også innen amatørboksing, men sett opp mot fotball, vinteridrett, friidrett og håndball er medieoppmerksomheten mot denne idretten ganske liten. Internasjonalt er boksing en mye større sport, og på listen over de best betalte idrettsutøverne dukekr det vanligvis opp noen proffboksere.

Som kulturfenomen er boksingen noe helt annet. Boksefilmer dukker stadig opp og fenger langt flere enn de som driver med eller følger med på idretten. Det settes opp bokseinspirerte danse- og teaterforestillinger, og innen både mote, reklame og musikk er boksingens elementer populære og effektive virkemidler.

Hvis du tenker over det, hører du sannsynligvis nesten daglig et uttrykk som kommer fra boksingens verden, men som brukes for å forklare helt andre ting.

Ta for eksempel disse uttrykkene:

 • Knockout
 • Ta telling
 • Klarte ikke å reise seg (debatt Dagsnytt 18)
 • Under beltestedet
 • Guarden nede / oppe
 • Ha noen i hjørnet
 • Kaste inn håndkledet
 • Tungvekter / lettvekter
 • Gå noen runder
 • Sparring
 • Inn i / opp i ringen

Og mange flere.

Boksing er på mange måter en av de mest klassiske idrettene. Det er ikke så vanskelig å sette seg inn i reglene, og det er en klassisk en-mot-en utfordring der det er umulig å gjemme seg bort. Noen av tidenes største sportsikoner er boksere, og mye av dagens kultur ble formet da boksing var på sitt aller største.

About the author