En illeluktende treningsbag og utstyr som stinker er ikke hyggelig. På sikt er litt lukt ikke til å unngå, men det er en del grep du kan ta for at tingene dine holder seg stinkfrie så lenge som mulig. Her er 9 tips!

1. Luft treningsutstyret og bruk No Stink deodorant. 

Det er viktig å lufte treningsbagen og utstyret så fort du kommer hjem fra trening. Da unngår du at svettelukten setter seg og bakterier og sopp får optimale forhold for å formere seg.

Så fort du kommer hjem fra trening bør du derfor tømme bagen og la alt lufte seg godt. Har du mulighet til å sette ting utendørs blir luftingen enda bedre, og du unngår også at lukten sprer seg i rommet. Men pass på så ikke regnet tar tingene dine!

Luft også selve treningsbagen godt, og la alle rommene i bagen være åpne så luften slipper til over alt.

Om vinteren fungerer dette trikset enda bedre, da får man også en fryseeffekt (se punkt 6).

2. Vask treningklærne

Dette sier seg kanskje selv, men for å unngå vond lukt må du vaske de svette treningsklærne dine med en gang.

3. Bruk en skittentøyspose i bagen

Ta med en plastpose eller lignende i treningsbagen, og putt de svette treningsklærne i denne når du skifter. Her legger du også våte håndklær og annet som kan spre fukt, svette og dårlig lukt. På denne måten beskytter du bagen fra det verste, og holder forurensningen til et kontrollert område. Plastposen bør ikke brukes mer enn en gang.

4. Bruk noe som trekker ut fuktigheten

I sko, boksehansker, hockeyhansker og lignende kan du gjerne putte noe som trekker ut fuktigheten, som et par såkalte “shoe dogs”, «no stink» eller simpelthen krøllet avispapir. Det hjelper dem å tørke fortere og hindrer bakterier og sopp å sette seg.

5. Rens utstyret

Utstyret kan gjerne tørkes av med engangsservietter, antibakteriell spray eller bare en klut med vann og såpe. Dette er lurt å gjøre rett etter bruk, så svette og eventuell annen skitt ikke får tid til å sette seg.

6. Frys utstyret

Ikke alt utstyr lar seg vaske. Treningssko, boksehansker og utstyr til diverse idrett tåler ikke vask i vaskemaskin, og selv om du lufter tingene blir de ikke rene av det.

Fryseren fungerer utmerket som en slags vaskemaskin for dette utstyret. Legg det i en plastpose eller lignende og la det ligge noen dager i fryseren. Den lave temperaturen dreper mange av bakteriene, og utstyret får seg en nødvendig rens.

Det kan være lurt å gi utstyret en lufte- og tørkerunde først så man ikke legger det med våt svette i fryseren.

Det er overraskende hvor fort ting kan brukes etter at de har vært dypfryst. Boksehanskene eller joggeskoene dine blir ikke harde og knuser som T1000 i Terminator 2, de blir bare kalde. Innen du har kommet deg på trening er de klare til bruk.

7. Vask bagen

Etter en viss tid er det ikke bare utstyret som lukter vondt, også selve treningsbaggen blir en stinkfaktor. Ikke alle bagger lar seg vaske, men det kan være verdt å prøve en omgang i vaskemaskinen.

8. Frys treningsbagen

Også treningsbagen kan ha godt av en runde i fryseren eller en tur ut i snøen for å bli kvitt de verste bakteriene.

9. Kjøp nytt utstyr

Etter hvert er det ikke mer å gjøre – du må erstatte utstyret med noe som er nytt og fresht. Begynn med det som er mest slitt og bytt ut det som trengs å byttes. Ikke undervurder nytten av å bytte treningsbag samtidig.

About the author